Работата "Home Office" - новото работно място на Agile метода

Съвременните методи за работа от вкъщи изискват нови подходи не само в цялостната бизнес стратегия на компаниите, а и в разпределението на ролите на екипите в различните проекти. COVID – 19 превърна „home office” от социална придобивка в единствения начин за оцеляване на някои структури. В тази ситуация Agile се намести удобно на стола до кухненската маса и каза „Е, да действаме“.

25 Sep 2020

Съвременните методи за работа от вкъщи изискват нови подходи не само в цялостната бизнес стратегия на компаниите, а и в разпределението на ролите на екипите в различните проекти.

Компаниите, които вече бяха приложили Agile в офис среда, бяха едни от първите, които усетиха ползите на метода, когато буквално за един ден работата от вкъщи стана новото работно място. Благодарение на този подход и начин на мислене, който той дава, проектите се развиват в срок и резултатите са повече от добри.Agile не е непознат за ИТ сферата и все повече бизнеси го разпознават като следващата цел за имплементация.

COVID – 19 превърна „home office” от социална придобивка в единствения начин за оцеляване на някои структури. В тази ситуация Agile се намести удобно на стола до кухненската маса и каза „Е, да действаме“. Именно тази нагласа се оказа ключова за оптимизирането на процесите в извънредна ситуация. Ежедневните “stand up”,  дори и Retrospective срещи, се превърнаха в конферентни разговори на слушалки и с камери, което в някои случаи доведе до повече слушане един друг, отколкото преди.

Разбира се, онлайн връзката не може да замени живия контакт, но успя да създаде виртуален мост, през който да преминем, макар и с опасения и дори страх, към новото нормално, без да знаем колко ще продължи всичко това.

При Agile също се планира, също има срокове, които криза или не, трябва да се изпълнят. Някои мениджъри не вярваха, че хората им ще приемат толкова отговорно работата от

вкъщи, колкото от офиса, те смятаха, че екипите им ще се разсейват, но стана точно обратното. Оказа се, че конкретно в ИТ, нищо фатално не се промени при “home office” среда, просто едни компании бяха по-готови от други за такъв тип сценарии.

Agile внесе спокойствие, защото в неговото ДНК е заложено да бъде гъвкав, да се приспособява, да поглежда от такава гледна точка, която дори налудничева, да се окаже най-добрият вариант.

Covid – 19 промени курса на планиране, Agile обаче беше там да навигира проектите така, че да доведе до успешна реализация.

 

Автор Деница Герчева

Subscribe for Our Upcoming Events

Stay up-to-date with our upcoming Agile courses and free Agile meetups.

This site uses cookies for analytical purposes, personalised content, and ads. If you continue to view it, you agree with the use of cookies.